5S

5S is een methodie die je helpt je werkplek beter te organiseren. Of dit nou een computer is, of een magazijn. Wij helpen je deze methode op de juiste manier toe te passen. Door medewerkers te betrekken, en samen de onderstaande 5 stappen te doorlopen.

Scheiden 5S

Stap 1: scheiden


De eerst stap binnen 5S is scheiden. Hiermee bedoelen: gooi alles weg wat je niet nodig hebt! Of dit nu digitaal is (je gezamenlijke schijf, e-mail box, bureaublad van je computer), of fysiek (kasten, bergruimtes of gewoon je bureau). Het weggooien van dingen creeert ruimte, zowel in plek als in je hoofd!

Stap 2: schikken


Alles wat je over hebt, ga je schikken. Hiermee bedoelen we dat we alles een vaste plek gaan geven. Voor dat we dit doen, bepalen we hoe dichtbij dingen moeten liggen. Gebruik je dingen heel vaak of zelden? En nogmaals, dat geldt ook voor bestanden op je computer. Aan de hand daarvan bepalen wat de juiste plek is voor iets.

schikken 5S
schoonmaken 5S

Stap 3: schoonmaken


En dan, schoonmaken! Het klinkt een beetje vervelend, maar iedereen werkt prettiger in een schone omgeving. Dus bij deze stap steken we de handen uit de mouwen en zorgen we dat alles blinkt 😉

Stap 4: standaardiseren


Een van de leukste stappen is standaardiseren. Hierbij ga je aan de slag met visueel management. Bij alle dingen die een vaste plek hebben gekregen, gaan we zorgen dat het voor iedereen duidelijk maken dat het daar hoort. Zo duidelijk, dat je er niet om heen kunt. Natuurlijk zorgen wij voor het juiste materiaal  om dit te doen.

standaardiseren 5S
standhouden 5S

Stap 5: stand houden


En dan de laatste stap. We willen natuurlijk niet dat alles na een week weer een zooi is. Dat zou zonde zijn van de moeite. Deze stap zorgen we ervoor dat iedereen volgens 5S blijft werken, en iedereen blij wordt van een opgeruimde werkomgeving!