Online trainen en vergaderen

Online trainen:

drie lessons learned

Online trainen

Wat hebben we van de lockdowns geleerd?

Online trainen: als er iets is dat ik heb geleerd het afgelopen jaar, dan is dat het wel. Aan het begin van de eerste lockdown dachten we dat we binnen een paar weken wel weer training zouden geven op locatie. Niets bleek minder waar. We werden gedwongen om ons aanbod aan te passen naar de nieuwe omstandigheden. En met succes!
In dit artikel lees je de belangrijkste dingen die ik hiervan heb geleerd. Mijn drie ‘lessons learned’!

Lesson 1: nuttige pauzes

Nog nooit waren pauzes zo nuttig! Iedereen weet dat vergaderingen en sessies via een scherm veel meer concentratie en energie van je vragen dan ‘real life’ afspraken. Ook zitten we nog meer stil en achter een scherm sinds de lockdown. Bij een goede training zorgen we ervoor dat de informatie echt blijft hangen. Of het nou fysiek is, of digitaal. Om dat te kunnen bereiken zijn de regelmatige pauzes belangrijker dan ooit. Wij hanteren hierbij in ieder geval 1 pauze per 1,5 uur online trainen. Bij ons is een training nooit alleen maar het zenden van informatie. Als dit wel het geval is, zou ik zelfs na een uur al een pauze adviseren.

De timing van de pauzes is één ding, de invulling daarvan is net zo belangrijk! Onze vuistregel: strek je benen! Kom even in beweging en pak wat te drinken. Als het even kan: ga naar buiten!

Als we online trainen, geven we de deelnemers vaak een opdracht mee tijdens hun pauze. Dan moeten ze bijvoorbeeld een foto maken van een specifiek object of situatie buiten of een selfie terwijl ze aan het wandelen zijn. Dit doet het goed voor de sfeer en iedereen maakt echt weer ruimte in z’n hoofd voor de training.

Online trainen

Lesson 2: Maak het visueel

Oud nieuws en al helemaal van ons, maar maak het online trainen zo veel mogelijk visueel. De kracht van beelden is veel sterker dan (geschreven of gesproken) woorden. Mensen onthouden informatie die visueel wordt aangeboden beter. Ook nu hanteren wij #nopowerpoint. Geen saaie serie dia’s waarbij wij aan het woord zijn, maar beelden in een interactieve omgeving.

Vaak gebruiken wij Mural. We ‘bouwen’ de hele training op één bord. Hierdoor kunnen de deelnemers zelf door de training struinen. Wist je dat we echt een pad tekenen op de achtergrond van Mural? Er wordt dus echt een route door het bord gevolgd. Ook zorgen we voor een gezellige achtergrond, zodat de sfeer van de training altijd vrolijk en energiek is. Qua visuele mogelijkheden is de sky the limit online: post its, plaatjes, tekenen, noem maar op.

Lesson 3: Vertaal doelen naar een online programma

Ik vind de manier waarop wij online trainen heel krachtig. Dat is niet van de ene op de andere dag ontstaan. Toen duidelijk werd dat alles online moest, hebben we echt met elkaar de tijd genomen om dit structureel goed neer te zetten.
We zijn begonnen met het vertalen van elementen uit onze fysieke trainingen naar het online programma. Wat maakt onze trainingen in ‘real life’ zo goed? Hoe kunnen we dit omzetten naar het online trainen?

De volgende dingen hebben we hieruit geleerd en ingebouwd in het online programma:

  • Er moet altijd ruimte zijn voor gesprekken. Dus: allemaal camera en microfoon aan en gewoon het gesprek blijven aangaan. Daarnaast zetten we extra werkvormen in, zodat deelnemers ook van elkaar kunnen leren. In de fysieke training gebeurt dit toch wat makkelijker, dus dit moeten we online stimuleren.
  • Aan de slag! Elke simulatie en werkvorm hebben we vertaald naar een online variant. Zo kunnen we ook digitaal met elkaar oefenen met alle materie en het toepasbaar maken.
  • In groepen werken. Om deze reden werken wij veel met Zoom; de breakout-functie werkt perfect. Je kan groepen snel en eenvoudig in breakouts zetten of laten indelen, zelf ‘langskomen’ als host en een timer instellen. Door het werken in breakouts ontstaan ook leuke, spontane gesprekken en is er ook tijd voor koffiepraat.

Online trainen en vergaderen kan leuk zijn!

Het belangrijkste is dat mensen geïnspireerd raken en energie krijgen om zelf aan de slag te gaan. Heb jij hulp nodig met het online vorm geven van een training, sessie of vergadering? Laat het ons weten! We helpen je graag met tips over online tools, werkvormen of andere slimmigheidjes.

Kom in contact
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager

Een goede projectmanager leidt meestal grote projecten waar meerdere subprojecten onder vallen. Een leuke en uitdagende rol! Wat is er nodig om deze rol goed uit te voeren?

Optimaliseer de waardestroom met makigami
Optimaliseer de waardestroom met makigami

Makigami is een vorm van waardestroomanalyse, specifiek ontworpen om inzicht te geven in de stroom van werk en informatie. Je brengt het huidige proces in kaart en analyseert waar knelpunten zitten.

Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool
Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool

Een visgraatdiagram, ook bekend als Ishikawa, klinkt misschien als een exotisch Japans gerecht. Maar net als alle andere (soms gekke) lean termen, is het een handige tool om tot een oorzaakanalyse te komen.

Alle artikelen bekijken